CE TREBUIE SA STIM DESPRE ARHITECTURA UNUI WEBSITE DIN PUNCT DE VEDERE SEO?

CE TREBUIE SA STIM DESPRE ARHITECTURA UNUI WEBSITE DIN PUNCT DE VEDERE SEO?

Daca privim putin “Tabelul periodic al Factorilor SEO”, vom observa ca arhitectura website-ului este unul dintre factorii de ranking cei mai importanti. Totusi, exista multe website-uri care nu respecta uneori nici cele mai elementare reguli la capitolul arhitectura. Asa ca mi-am propus sa insist ceva mai mult asupra aspectelor esentiale de care ar trebui sa se tina cont in aceasta privinta.

ASPECTE CE TIN DE TEHNICA

1. URL-uri dinamice. Sfatul meu ar fi sa le evitati complet, pe cat posibil. Vad ca, in ultima vreme, Google indexeaza si paginile cu URL dinamic, insa in alt fel decat pe cele arhitectura_websitecu URL static. Celelalte motoare de cautare s-ar putea sa nu indexeze astfel de pagini. Si-apoi de ce sa ne asumam riscuri inutile cand utilitarele pentru rescrierea URL-urilor dinamice sunt atat de usor de instalat si utilizat, iar URL-urile statice dau bine atat pentru vizitatorii umani, care intotdeauna vor prefera o denumire cat mai scurta si elocventa gramezilor de cifre si litere din URL-urile dinamice, cat si spideri-lor, care puncteaza mai bine acest tip de URL
2. Continuturi in fisiere Flash, Java Script. Atentie mare la informatiile incluse in Flash, in script-urile Java Script. Mai toate motoarele de cautare nu indexeaza aceste continuturi, astfel incat este recomandabil sa folositi in cantitati mari HTML si mai putin Flash si Java Script.
3. ID-uri. In cazul in care platforma de management al continutului adauga un ID pentru fiecare user la finalul URL-ului, acest lucru trebuie corectat (rescrise URL-urile). De ce? Deoarece avem urmatoarea situatie: URL-uri diferite care tintesc spre acelasi continut. Deci, continut duplicat, inclus de Google in categoria “black hat SEO” si pasibil de penalitati substantiale.
4. 301 Redirect versus 302 Redirect. 301 Redirect inseamna directionarea unei pagini sau a unui intreg website, permanent, la o noua adresa specificata, in vreme ce 302 Redirect se refera la o mutare temporara. 301 Redirect este SEO frendly, deoarece transfera odata si tóate atribútele obtinute de website la noua adresa. 302 Redirect indica o mutare temporara, astfel incat va fi mentinuta si vechea varianta, ceea ce va crea confuzii pentru motoarele de cautare, iar acest lucru se va concretiza in afectarea, mai mult sau mai putin, a ranking-ului, respectiv a traficului pe site.
5. Hosting si viteza de incarcare a website-ului. Este important sa cautam hosting la un provider serios, care poate furniza back-up, protectie si interventii prompte atunci cand apar probleme. Viteza de incarcare a website-ului este, de asemenea, o problema careia trebuie sa i se acorde máxima atentie. Trebuie eliminate tóate problemele care ar putea duce la o viteza de incarcare a website-ului alterata si ma gandesc la server inaccesibil, neoptimizare a imaginilor, script-uri ce nu pot fi accesate in tóate browser-ele, cod HTML cu erori. Este important ca pagina web accesata sa se incarce cat mai repede, atat din perspectiva seo, dar si din perspectiva vizitatorilor. Este clar ca putini vizitatori vor astepta ceva mai mult de cateva secunde pentru ca o pagina sa se incarce, indiferent de cat de importante ar fi informatiile pe care le contine.

ASPECTE CE TIN DE STRUCTURA

1. Paginile website-ului – ierarhizare. Structura site-ului trebuie sa fie cat mai simpla. Vizitatorul trebuie sa intuiasca direct urmatorul link, fara sa caute prea mult. Website-ul trebuie sa fie fluid, link-urile accesibile. Cu cat se acorda mai putina atentie structurarii website-ului, cu atat mai putini vizitatori vor exista pe website.
2. Sitemap. Este un fel de cuprins al website-ului. Este o harta, daca vreti, care faciliteaza navigatia in site. Mai ales la site-urile ample, cu un numar foarte mare de pagini si categorii, se impune sa existe sitemap, accesibil si la indemana vizitatorilor pe fiecare pagina. Ba chiar, daca vorbim de website-uri cu mii de pagini, sunt foarte recomandabile si sub-sitemap-urile, pe sectiuni, astfel incat si spiderii sa poata parcurge tóate paginile importante, dar si vizitatorii sa aiba acces fácil la informatiile dorite.
3. Text ancora relevant, mai ales la link-urile interne. Trebuie evitata folosirea unor stereotipuri de genul “click here”, “detalii”, “more”, etc. Mai degraba trebuie profitat de aceste link-uri interne si folosite cuvinte-cheie relevante in ancore.
4. Continut relevant al link-urilor incrucisate este o cale de a pune in valoare continut relevant, pagini cu continut inrudit.
5. Link-uri interne. Le recomand cu caldura a fi folosite. Vizitatorii care vor accesa site-ul, trebuie sa fie tentati sa ramana, prin folosirea unor titluri attractive si a unor texte –anocora potrivite.

Mai subliniez inca o data faptul ca arhitectura unui website nu este un aspect ce poate fi ignorat. Si chiar recomand ca web designer-ul sa colaboreze indeaproape cu specialistul in optimizare, pentru ca din aceasta munca de echipa sa rezulte cea mai buna optiune de website, atat SEO friendly, cat si agreabil privirii vizitatorilor.