Black hat SEO

Black hat SEO

black_hat_seo     “Black hat” SEO include practici SEO pe care motoarele de cautare nu le accepta si, mai mult, le penalizeaza destul de serios. Au “avantajul” ca dau rezultate rapid, dar pot sa atraga din partea algoritmilor motoarelor de cautare penalitati ce pot merge pana la excluderea site-ului din cautari. Acest lucru poate fi dezastruos, mai ales pentru cei care incearca sa-si construiasca o afacere on-line.
     Strategiile SEO agresive incluse in categoria “black hat” tintesc doar spre motoarele de cautare, fara a tine cont de audienta umana. Singurul scop este acela de a ocupa pozitii fruntase cu orice pret, inclusiv prin asumarea riscului de a fi banat. Este cazul celor care urmaresc sa obtina profituri imediate din exploatarea unui website si nu o constructie pe termen lung.

     Sa discutam, pe rand, despre cateva dintre practicile “black hat” SEO:
     Continut ascuns – este vorba despre text cu exces de cuvinte-cheie, text inclus in codul sursa al website-ului si care nu apare spre vizualizare utilizatorului/vizitatorului. Una dintre modalitatile folosite este includerea acestor texte ascunse in comentarii (tag-ul comments ). In mod corect, in aceasta zona nu se includ cuvinte-cheie, ci doar explicatii cu privire la codul ce urmeaza a fi introdus. O alta modalitate este folosirea tag-ului, care, de regula, se utilizeaza pentru cazurile in care se foloseste un script intr-un anume limbaj de programare, insa acesta nu este suportat de browser sau browser-ul are aceasta aplicatie nefunctionala. Se mai pot folosi, in acelasi scop, si alte tag-uri, in acest gen. Alte modalitati de a ascunde textul sunt: folosirea de caractere extrem de mici, nelizibile cu ochiul liber, folosirea pentru text a unei culori identice cu a background-ului. Din pacate, daca motoarele de cautare repereaza folosirea acestor practici, website-ul va fi penalizat, de regula prin pierderea insemnata de pozitii in afisari, in prima faza. Daca se continua in acelasi stil, site-ul poate fi exclus din cautari.

     Exces de cuvinte-cheie in meta-tag-uri. Aceste zone sunt importante, deoarece contin informatii insemnate referitoare la site, de care motoarele de cautare tin cont foarte mult. Astfel, introducerea unui continut cu densitate mare de cuvinte-cheie in “meta description”, “metakeywords”, poate atrage, de asemenea, penalizare din partea motorului de cautare. Meta-tag-ul “meta description” trebuie sa contina maxim trei fraze, nu foarte lungi, care sa descrie in mod concis despre ce este vorba in site-ul nostru. “Meta keywords”, folosit corect, include o lista nu foarte lunga de cuvinte care sa índice aspectele principale la care se refera website-ul, fara a exagera sau fara repetitii.

     Exces de cuvinte-cheie in continutul paginilor web. Este un alt aspect negativ, taxat ca atare de motoarele de cautare. Nu se accepta ceea ce in limbajul de specialitate se numeste “keyword stuffing”. Un procentaj mai mare de 5-6% de cuvinte cheie in continutul text al unei pagini web este considerat un element negativ si este penalizat, initial, cu pierdere importanta de pozitii in afisari.

     Pagini “doorway” sau “gateway” sunt pagini false, realizate special pentru motoarele de cautare si nu pentru vizitatorii umani, cu singurul scop de a obtine o pozitionare mai buna. Practic, este vorba despre o pagina web in dublu exemplar, unul realizat in asa fel incat sa fie prietenos cu vizitatorul uman, celalalt in asa fel incat sa fie prietenos cu motorul de cautare in care se doreste o pozitie superioara. Se face astfel o redirectionare, in functie de cine acceseaza paginile website-ului. Din pacate pentru cei care folosesc aceasta tehnica, Google si-a perfectionat algoritmii de detectare a acestui tip de pagini, deoarece aceasta practica a fost folosita pe scara larga in trecut. Asa incat, posibilitatea unui website de a trece neobservat, daca se afla intr-o astfel de situatie este foarte mica.

     Fermele de link-uri sunt website-uri constituite cu singurul scop de a oferi tuturor posibilitatea de a obtine backlink-uri pentru website-uri. Si aceasta strategie a mers intr-o vreme, insa eficacitatea ei este anulata in prezent de faptul ca alaturi de link-uri ale unor site-uri respectabile, apar si link-uri ale unor site-uri de continut indoielnic, de calitate inferioara, iar aceasta vecinatate reprezinta un element deosebit de negativ pentru motoarele de cautare. Mai mult decat atat, cu atat de mare densitate de link-uri, exista sanse foarte mici ca un eventual utilizator sa acceseze site-ul nostru, astfel incat, posibilitatea de a obtine trafic in acest mod este extrem de scazuta.

     In ceea ce ne priveste, recomandam pozitionarea in partea de “white hat” a strategiilor SEO, avand in vedere ca o crestere organica, desi necesita mai mult timp si mai multe resurse, are mult mai mult succes pe termen lung, iar riscurile de a anula dintr-o data rezultatele unui efort de munca mai mult sau mai putin semnificativ sunt astfel anulate.